WSA FOG Forum, April 14, 15, 21, 22, 2021 Virtual Workshop

Agenda

DAY 1 - Wednesday, APRIL 14, 2021

Welcome and Introduction of the program Review of the program, a high level overview of the issues and what attendees will learn (0.25hr).

8:00 a.m. - 8:15 a.m.

Clayton Brown, Western States Alliance

<u>Overview of the Rural Utility Services of the Water and Environmental Programs at</u> the US Department of Agriculture (0.75hr)

8:15 a.m. - 9:00.a.m.

Hal Nielson, US Department of Agriculture

Is there FOG in Food Waste? (1.0hr)

9:00 a.m.-10:00 a.m.

Ken Loucks, IW Consulting, Vancouver, WA

10:00 a.m. BREAK

Case Study: From Star Hauler to illegal dumper and back. (1.0hr)

10:15 a.m. - 11:15 a.m.

Angela Walker, Brunswick Glynn Joint Water and Sewer Commission (BGJWSC) in Brunswick GA

FOG Instrumentation (0.75hr)

11:15 am - 12:00 am

Mark Spencer, Water Analytics, Andover, MA

DAY 2 - Thursday, APRIL 15, 2021

<u>Western States Alliance One Stop Online FOG Resources for FOG Professionals</u> (0.5hrs)

8:00 p.m. - 8:30 p.m.

Ed Gonzalez and Ken Grimm, Pollution Prevention Resource Center, Seattle, WA

What every FOG Professional needs to know about Building Codes (1.5hr)

8:30a.m. - 10:00a.m.

Mike Ditty, City of Wilsonville, OR

10:00 Break

ARC GIS Mapping and other ESRI tools (1.0hr)

10:15a.m. – 11:45a.m.

Destin Ranch, City of Eugene, OR

Anti-bacterial Defense Equipment (0.75hr)

11:45am - 12:00 noon

TJ Suiter, President, Vanguard Systems, Engelwood, CO

DAY 3 - Wednesday, APRIL 21, 2021

Overview of NPDES Electronic Reporting (0.75hr)

8:00a.m. - 8:45a.m.

Carey Johnston, USEPA Office of Compliance, Washington, DC

Compliance and Enforcement Case Study (1.0Hr)

8:45a.m. - 9:45a.m.

Mia Pan, City of Wilsonville, OR

9:45 Break

Communications Panel (2 hr)

10:00 - 12:00

- External Communications, John Gross, Goldstreet Design, Bend, OR
- Engaging Tennants, Rachel Garrett, City of Seattle, WA
- Internal Communications, Matt Young, City of McMinville, OR
- Q&A

DAY 4 - Thursday, APRIL22, 2021

Compliance and Enforcement Case Study (1.0hr)

8:00a.m - 9:00a.m.

Brittany Huls, Bureau of Environmental Services, City of Portland, OR

Data Management 1 (0.67hr)

9:00a.m - 9:40a.m.

Sam Macleod, FOG BMP,

Data Management 2 (0.67hr)

9:40 - 10:15

Rich Prinster, Aquatic Infomatics, Vancouver, BC, Canada

10:15 Break

Digitization (0.75hr)

10:15 - 11:00

Mick O'Dwyer, Swift Comply

Humans the Biggest Threat to Natural Water Resources (1,0hr)

11:00-12:00

Angela Walker, Brunswick-Glynn Joint Water & Sewer Commission, Brunswick, GA